Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie


Lentenummer 1-2017 Vruchtbare Aarde is in druk


Jonge ouders die het roer omgooien: Gezin 1: Vier jaar bij de indianen, gevolgd door een zoektocht over zes continenten op zoek naar inspiratie, ecologisch bewustzijn, duurzaamheid, wijsheid | Gezin 2: Negen maanden buiten de tijd aan een snelstromende rivier in Noord-Canada | Gezin 3: Opnieuw beginnen in Órgiva, Zuid-Spanje | In Nederland was Down tot Earth de docu-sensatie van de afgelopen maanden (met het verbijsterende bezoekersaantal van 110.000 en media-aandacht in alle grote kranten tot het Financieel Dagblad aan toe). 

Het verhaal achter Down to Earth

Gezin 1: Rolf Winters over de wijze met 14 gezichten

Op zoek naar een nieuw perspectief woonde het gezin van Rolf Winters vier jaar bij Noord-Amerikaanse indianen. Een 80-jarige medicijnman maakte een verpletterende indruk. Aanleiding tot een wereldwijde zoektocht naar meer inspiratie. Resultaat: de film Down to Earth. Première: Klimaatconferentie Parijs. “Op elk continent leken we het gesprek voort te zetten, als voerden we een gesprek met één persoon met veertien gezichten.”

Kinderen verliezen te snel hun natuurlijke intuïtie

“Het zou in het onderwijs niet om de juiste antwoorden moeten gaan, het gaat erom de juiste vragen te vinden. Ik denk dat het onze taak is ervoor te zorgen dat de volgende generatie niet eerst datzelfde proces hoeft te doorlopen, om – net als wij – pas na een halve eeuw wakker te worden met het inzicht: ‘Hé, het was toch niet zo handig zoals we het hebben gedaan’. Het ontsluiten van eigen potentieel – dat is waar het onderwijs om zou moeten gaan.”


Alle tijd van de wereld in de Canadese bush

Gezin 2: Een leven los van de klok

Wie in het noorden van Canada de afzondering zoekt, moet uit avontuurlijk hout zijn gesneden. Tot verbijstering van Canadese vrienden zette de Canadese filmmaakster Suzanne Crocker samen met haar gezin de stap. Een verblijf van negen  maanden tussen snuffelende beren en een temperatuur die daalde tot vijftig graden onder nul. Haar film All the time of the world over haar ervaringen oogstte staande ovaties.

Grenzeloze creativiteit

Een simpel leven in de natuur – met drie kinderen, twee poezen en een hond. Voor hun vertrek vraagt Suzanne aan dochter Kate of ze uitkijkt naar de wildernis. ‘Ja,’ zegt het meisje. ‘Er is daar geen internet, en dan zit mam niet de hele tijd achter de computer.’ Het gezin liet elke klok thuis. ‘Geen apparaat dat ons vertelde wanneer het tijd was om te gaan eten of naar bed te gaan.’ Een ode aan de creativiteit. 


Een nieuw leven in Órgiva, Zuid-Spanje

 Gezin 3: Een verlangen naar vrijheid

Een sterke behoefte om autonoom te zijn, daar is het mee begonnen:‘Uit mijn jonge jaren herinner ik me dat ik na een Afrika-reis niet meer kon slapen en toen maar besloot om mijn slaapzak in de tuin te leggen, zoals ik gewend was.’ Samen met vrouw en kinderen koos Peter van Beek voor een nieuw leven in Zuid-Spanje. ‘Vrijheid van doen en laten is voor mij altijd belangrijk geweest – maar dan wel in verbinding met gelijkgestemden.’


Heleen de Weger over een stralend kind

Een finale knipoog

Eind 2016 berichtte Wil Uitgeest over een toevallige ontmoeting met euritmiste Heleen de Weger – nèt terug uit Afrika en nog helemaal in de wolken van wonderlijke gebeurtenissen daar. ‘Heleens verhaal deed me denken aan momenten waarop we kennelijk een of andere ‘draad’ te pakken hebben en we door het leven buitelen alsof er een grote kosmische grap met ons wordt uitgehaald…’ In deze editie Heleens volledige verhaal.


Column Frans Kusse & Gio Meijer

Het verhaal van de zeven artsen

Een zestigjarige ernstig zieke man lijkt iets te hebben gegeten wat volkomen verkeerd is gevallen. Zeven artsen verschijnen aan zijn bed. Allemaal stellen ze hun diagnose. Allemaal komen ze tot een ander oordeel. En toch spreken ze elkaar nergens tegen. Een even simpele als intrigerende vertelling van de homeopathische artsen Frans Kusse en Gio Meijer die steeds ruimere cirkels trekken rond een medisch probleem.


Column Hans Moolenburgh over tijdvissers

Een archipel van herinneringen

‘Een bezoekje aan Isola Bella, een eilandje in het Lago Maggiore. Een piepkleine gebeurtenis die bewaard is gebleven in een zee van vergeten herinneringen. Voor het eerst zie ik een kruidje-roer-me-niet dat bij de minste aanraking de tere blaadjes vouwt en het takje laat hangen...’ Hans Moolenburgh mijmert over eeuwige waarden, vergankelijkheid en mens-zijn. ‘Wie of wat we echt zijn, staat boven de tijd.’


Column Marjet Maks over creativiteit

Een creatief mens is nooit alleen

In mijn jeugd was kliederen met vingerverf, hutten bouwen en met poppen spelen onontbeerlijk voor de ontwikkeling van creativiteit. ‘Verveling is niet erg, daar word je creatief van,’ zei mijn vader vroeger als we landerig rondhingen en zeurden of hij niet iets voor ons te doen had. Misschien is het tegenwoordige begrip Mindfulness wel het vervelen van vroeger. Een lege geest zet aan tot origineel omdenken.


Column Jaap Huibers over voorjaarsmoeheid

Een nieuwe lente (1)

Al lang is bekend dat we ons in de periode van half februari tot half maart vaak wat minder fit voelen – wat lusteloos, wat minder energiek. Vroeger sprak men over voorjaarsmoeheid. De Romeinen wisten al dat je aan het eind van de winterperiode een soort reinigingsproces moet doormaken. Zeg maar: jezelf schoonmaken, reinigen van de voor de gezondheid belastende resten uit de voorliggende periode.


Jos van Wunnik schildert onzichtbare wereld

Een nieuwe lente (2)

Je aangetrokken voelen door een wat dieper gelegen plek in het bos en daar bij een groepje berken ineens een zachte stroming ervaren als een onzichtbare streling van de andere wereld… Mijn hele leven al word ik aangetrokken door het stromen van water en licht in de natuur, als het etherisch stromen van een onzichtbare wereld.


Aanwinsten in VA's webwinkel: boeken

Helende verhalen voor kinderen | 2003/2013 | € 17,50

Hoe is het mogelijk dat kinderen met een allergie, slaapproblemen of faalangst zo’n baat kunnen hebben bij een simpel verhaal? Paul Liekens: ‘Een kind voelt de pijn, de angst en de vreugde van zijn favoriete knuffel, ridder of elf en identificeert zich daarmee. Als zo’n knuffel dan na een wonderlijke ontmoeting geneest, en het onderbewustzijn de nodige acties onderneemt om voor het kind hetzelfde te doen, ja, dan kan de uitwerking verbluffend zijn.’ Info»


De Piramide | boek | 1980/2013 | Ned. | € 17,50

Paul Liekens: ‘Het leuke van piramide-energie heb ik altijd gevonden dat het zo tastbaar is. Journalisten die mij kwamen interviewen vroeg ik twee kartonnetjes met fruitsap mee te nemen. En dan zette ik het ene onder een piramide. En als het interview was afgelopen, zei ik: Proef nu eens het verschil. In een piramide wordt een persoon of een product uitgenodigd terug te keren naar zijn eigen perfectie.’  Info»


Aanwinsten in VA's webwinkel: films

Historias | Speelfilm | 2011 | Ned. ondertiteld | € 10

Midden in het smartphone-tijdperk durfde de jonge Braziliaanse filmmaakster Julia Murat het aan een film te maken waarin helemaal ‘niets’ gebeurt. Niets wat de zinnen op scherp zet – geen dreiging, geen prikkeling, geen afleiding. Historias is een film die de kijker alle ruimte biedt tot reflectie. Als een 17e-eeuwse portretschilderij speelt de film met licht: een spel van licht- en schaduwvlekken in het schijnsel van een olielamp. Info»


Tanna | Speelfilm | 2016 | Ned. ondertiteld | € 12,50

Een prachtig Zuid-Pacifisch vulkaaneiland is de achtergrond van een ontroerend Romeo en Julia-verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Wawa dreigt volgens oude regels uitgehuwelijkt te worden. Maar het meisje heeft al gekozen. Samen met haar geliefde slaat ze op de vlucht. Het romantische drama wordt met verve gespeeld door de plaatselijke bevolking. Info»


La Révélation des Pyramides | Docu | 2011 | Ned. | € 8,50


Toen de rest van de planeet nog in dierenhuiden liep werd de Piramide van Cheops gebouwd. Het grootste bouwwerk van de Oudheid, zo hoog als een wolkenkrabber van 42 verdiepingen. Een verbijsterend nauwkeurige stapeling van gigantische stenen. Niemand snapt hoe dat mogelijk is met beitels, hamers en henneptouw. De documentairemakers laten na tien jaar onderzoek zien hoe verbazingwekkend dit wereldwonder is.  Info»


The Red Turtle | Animatie | 2016 | NL | € 12,75

viva la
liberta

Een beeldschone, zwijgende animatiefilm over de grote etappes van het menselijk leven aan de hand van het verhaal van een man die schipbreuk lijdt en aanspoelt op een onbewoond eiland. En eerst met de moed der wanhoop probeert te ontsnappen aan het eiland waarop hij is aangespoeld, tot een mysterieuze schildpad voor een omslag zorgt. Een film over Het Leven en de zielenreis van een mens. Info»


Tous les soleils  | Speelfilm | 2012 | NL | € 9


‘En meteen verkeerde ik in extase,' aldus regisseur Philippe Claudel over de Zuid-Italiaanse Tarentella-muziek. Volgens een legende zou de muziek een genezende werking hebben. Muziek en legende hebben vervolgens als inspiratie gediend voor zijn film. ‘De muziek moest zelf een soort personage worden...’ Een heerlijke lichtvoetige tragikomedie, snel schakelend tussen humor, tragiek, emoties, verdriet, het clowneske en dramatiek. Info»


Uit de oude doos | Nederlands ondertiteld

Kleren maken de man | Speelfilm | 1957 | NL | € 8,50


‘In onze Westerse samenleving hebben we nooit geleerd dat ouderdom een spirituele periode in het leven is.’ Vruchtbare Aarde interviewde in 2005 acteur Kees Brusse (klik hier) over zijn kijk op het leven en de problemen van het ouder worden. Maar ook over  het menselijke vermogen te genieten van de kleine dingen van het leven. De komedie Kleren maken de man is dit jaar precies 60 jaar oud.  Info»


 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend