La Douce France
Monsantopoly of Risk?
Interview marie-monique Robin Inspiratiebronnen van een magister vini
Odysseus en het zoeken naar geluk Frans avontuur

De Omweg over Najac

Reis om de wereld in 1000 dagen

Interview marie-monique Robin

Schoonheid en imperfectie

De reis naar huis

Een nieuw leven in Frankrijk


Ver weg van alle doorgaande wegen ligt in het zuid-westen van Frankrijk het plaatsje Najac. Filmmaker Jean-Henri Meunier streek hier in de jaren negentig met zijn gezin neer en maakte een buiten Frankrijk weinig bekende, poëtische film, vol terloopse humor en alledaagse wijsheid, die opvalt door een enorme levenslust. Een film over niets eigenlijk. Verslag van een omweg over Najac, gevolgd door een interview met de regisseur over een leven zoals het gaat.

Op huisartsen ligt tegenwoordig een enorme druk om pillen voor te schrijven bij beginnende dementie; terwijl de effecten van die medicijnen marginaal zijn. Op politici ligt een grote druk om genetisch gemanipuleerde gewassen toe te laten. Ze heten veelbelovend te zijn en veilig. De Franse filmmaakster Marie-Monique Robin reisde drie jaar de wereld rond en raakte geïntrigeerd door de vraag waarom de vooruitgang eigenlijk zo vol problemen zit.

Haar uitgever kreeg het manuscript aangeboden met de woorden: ‘Eerlijk gezegd vrees ik dat niemand me zal geloven, het is te ongelooflijk voor woorden’. Een dag na de aankondiging van onze minister Verburg in het NOS-journaal dat Europa de deuren open dient te zetten voor gentech, een interview met boerendochter / filmmaakster Marie-Monique Robin in de bibliotheek van het Ambassade Hotel. “Mijn driejarige filmproject heeft me ervan doordrongen dat de enige uitweg gelegen is een groeiend bewustzijn bij boer en consument."   Op een gure novemberavond heffen zeven vrienden het glas bij het knapperend haardvuur en een vioolconcert van Beethoven. Het oerbegin van wijnkoperij Vinoblesse. Begin van een zoektocht naar het betere alternatief. Keldertrap af, keldertrap op, glas vol, glas leeg, pratend, proevend, noterend – om tussen het aanbod aan zielloze standaardwijnen met een geur van snoep of fruitsalade net die ene wijn te vinden die het hart sneller doet kloppen. Een van de oprichters, Tjitske Brouwer, haalde onlangs de titel magister vini. Specialisatie: biologische wijnbouw. Een gesprek over haar inspiratiebronnen.    Eeuwenlang heeft de Odyssee mensen gefascineerd en geïnspireerd. Jan van Delden is al sinds zijn jeugd geboeid door de thuisreis van Odysseus, waarin hij uiteindelijk een metafoor is gaan zien voor de menselijke zoektocht naar geluk en een beschrijving van de struikelblokken onderweg. “Het heeft lang geduurd voordat ik begreep dat Odysseus maar een gewoon mens is die alle fouten maakt die er te maken zijn, maar desondanks uiteindelijk toch thuiskomt.” Twintig jaar geleden vertrok Reinout Nauta naar Frankrijk. Met zijn gezin kwam hij even boven de Pyreneeën terecht, in een boerenstreek met mediterrane zomer en Atlantische winter, waar de mensen even allervriendelijkst als gereserveerd zijn; waar de bakker nog alles weet over oude graanrassen en het zondagse driegangenmenu een sociaal festijn is. Twintig jaar geleden hield hij voor dit blad een dagboek bij. Tijd voor een update.Reserve
Reserve
Reserve
Reserve
Reserve
Reserve