Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie

  Orpheus & Eurydice
    Zomeraanbieding: Films Vruchtbare Aarde:  Inspirerend en verruimend      

Zomerse filmtips van Vruchtbare Aarde:

Orfeu Negro - Black Orpheus - 1959


Archetypische verhalen grijpen ons bij de strot. Ze raken aan een diepe laag, die ons beroert; ook al slagen we er niet in die kern ook maar bij benadering te begrijpen. Waarom wordt Euridyce achtervolgd door de Dood? Beroemde verfilming van het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice, geplaatst in het Brazilië aan het eind van de jaren vijftig. Info»

Les Enfants du Paradis - 1946


Een van de grote klassiekers uit de filmgeschiedenis. Vier mannen dingen naar de liefde van een mysterieuze, Parijse vrouw. Eigenlijk houdt zij alleen van mimespeler Baptiste. Maar hun wegen lopen uit elkaar. Een wereld waarin liefde en kunst meer betekenen dan succes of mislukking. Info»

The Way - Santiago de Compostella - 2012


Bij het oversteken van de Pyreneeën verongelukt een jonge Amerikaanse pelgrim. Op zoek naar antwoorden en het lichaam van zijn zoon reist diens vader naar Zuid-Frankrijk, waar hij met de uitrusting en de as van zijn zoon aan zijn eigen pelgrimsweg begint… Info»

Spirited Away - 2003


Met de hand getekende animatiefilm, grotendeels spelend in een mysterieus badhuis. Een van de succesvolste Japanse films ooit. Tienjarig meisje raakt, samen met haar ouders, de weg naar huis kwijt. Ze komen terecht bij een tunnel. En die tunnel komt uit in een andere wereld.... Info»

Blue Jasmine - Woody Allen - 2013


De hoofdpersoon in Woody Allens Blue Jasmine symboliseert de mens van nu. Tenminste, zo kun je het zien. De dramatische teloorgang van Cate Blanchett’s personage en de afbraak van de schone schijn. Maar ook het louteringsproces waar zij vervolgens doorheen gaat... Info»

Ridicule - 1996


Een plattelandsedelman bezit een landgoed op moerasachtige grond. Het is zes jaar voor de Franse Revolutie. Zijn boeren sterven aan vervuild water en muggenbeten. Hij besluit de koning om steun te vragen. Maar aan het hof van Louis XVI draait het leven om verbale snelheid en scherts. Info»

The Perks of Being a Wallflower - 2012


Een schuchtere jongen (Engels: wallflower) ontdekt op zijn eerste schooldag dat hij nergens bij hoort. Tot hij wordt opgenomen in een groepje buitenbeentjes. Stephen Chbosky schreef het script ter verwerking van zijn eigen jeugd. Maar heel veel mensen bleken zich in zijn ervaringen te herkennen. Info»

Alamar - 2009Een ijl, muziekloos verhaal over praktisch ‘niets’, meekabbelend op de golfslag van het Caribische water. Een vijfjarige jongen verhuist met zijn moeder naar Rome. Maar eerst zal hij nog een laatste zomer doorbrengen met zijn vader aan de Caribische kust. Info»

Bienvenue Chez Les Ch'tis - 2008


Regisseur Dany Boon, afkomstig uit het noorden van Frankrijk, maakte een liefdevolle film over zijn geboortestreek: ‘Elke nieuweling in het noorden huilt twee keer: de eerste keer bij zijn aankomst en de tweede keer bij zijn vertrek’. Een mooie komedie die net die extra laag heeft die je bij elke komedie zou willen vinden. Info»

Kinder vom Napf - 2011


“Ik wilde laten zien hoe een jeugd ook kan zijn en een ode brengen aan het gebied en de natuur.” Debuutfilm van Alice Schmid (1951) in de traditie van Etre et avoir, over het leven van vijftig boerenkinderen in het ruige landschap rond de berg Napf, hartje Zwitserland. Info»

Heimat - Edgar Reitz - 1983


Een archetypische reis door het eigen innerlijk. “Als er duizend mensen naar deze 15 uur film kijken,” aldus regisseur Edgar Reitz, “zien zij duizend verschillende films. Om de eenvoudige reden dat ieder mens zijn eigen levenservaring meebrengt en die levenservaring ook nodig heeft om het geheel te begrijpen.” Info»

Jour de Fête - Tati - 1948


Deze eerste grote Tati film ontbrak nog in ons assortiment. Naast Les Vacances, Monsieur Hulot en PlayTime vormt Jour de Fête de absolute top van Tati’s oeuvre. Het is de film waarmee de Franse meester zijn grote filmreeks eind jaren veertig opent. Een luchtige, fijne, rijke film. Info»

 

Geef zomernummer weg Geef jaarabonnement cadeau ++ met korting

Goedkoper kunnen we een abonnement niet maken
(Info: klik hier)
Footer
Stuur deze email door naar een vriend